Cześć,
dzisiaj wyjątkowa notka, ponieważ przygotowana tylko przez Basię.
Chcę
się z Wami podzielić przepisem mojej Babci na Wigilijne pierogi z
kapustą i grzybami. Mamy z Julką swój sprawdzony przepis na ciasto na
pierogi, ale na Wigilię zawsze je robi moja Babcia, nie ma innej
możliwości. :) Babcine pierogi są najlepsze na świecie - wypełnione
farszem po brzegi, mają w sobie dużo grzybów i znikają z talerzy zawsze,
niezależnie od ilości. Wczoraj lepiłam je z Babcią, z podanych
proporcji wyszło 100 sztuk - mam nadzieję, że taka ilość będzie wystarczająca. Zabieram się za ostatnie
przygotowania.
Razem z Julką wracamy do Was zaraz po Świętach.
Na ciasto:
1/2 kg mąki2 żółtka
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
szklanka (lub trochę więcej) ciepłej wody
Na farsz:
2 cebule
1/2 kg kiszonej kapusty
2 garście suszonych grzybów
sól, pieprz
* na taką ilość farszu robimy podwójną porcję ciasta
Przygotowanie:1. Przygotowywanie farszu zacznij wcześniej. Grzyby namocz, następnie ugotuj do miękkości. Gdy wystygną pokrój na małe kawałki. Kapustę kiszoną przepłucz i odciśnij (jeśli jest bardzo kwaśna czynność powtórz), a następnie ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, cały czas mieszaj, żeby się nie przypaliła. Po paru minutach wrzuć na patelnię grzyby, całość dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 10 min. Zdejmij z ognia, zostaw farsz do ostudzenia.
3. Przygotuj ciasto na pierogi. W misce wymieszaj mąkę, żółtka, olej i sól. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Podziel je na trzy części, będzie łatwiej wałkować. Ciasta, którego nie używasz w tym momencie przykryj ściereczką, żeby nie wyschło.
4.
Ciasto rozwałkuj na ulubioną grubość, następnie wytnij szklanką kółka,
napełnij farszem (u nas pełna łyżeczka na krążek ciasta) i zlep pierogi.
I tak do końca farszu:)
5. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Wrzucaj
pierogi, gotuj przez kilka minut, aż zaczną wypływać na wierzch. Łyżką
cedzakową wyjmij pierogi, układaj na talerzach jeden obok drugiego (żeby
się nie posklejały).
Z kapustą i grzybami moje ulubione :D Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Bożego Narodzenia
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt kochane! :)
OdpowiedzUsuńPierożki pięknie zawinięte, sztuka!
U mnie też królowały na wigilijnym stole.Pychota :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku 2014
OdpowiedzUsuń